Met dank aan de familie Brusselle.
Kort na de oorlogsjaren, eind jaren 40′ – begin jaren 50′ werd het loonbedrijf Brusselle opgericht door Jozef Brusselle en diens zoon Georges Brusselle.
Een van de eerste activiteiten die men uitvoerde in 1950 was het pikbinden hier nog uitgevoerd door 2 trekpaarden. De pikbinder zelf werd aangedreven door een opgebouwde Bernard motor.
Medio jaren 50′ zien we de trekpaarden verdwijnen met onder meer de komst van de eerste tractoren op de hoeve.
Een eerste echte loonwerkers trekker was hun Porsche-Allgaier.
Georges en diens vader Jozef Brusselle samen aan het werk tijdens het pikbinden met hun Porsche-Allgaier medio jaren 50′.
We zien hun Porsche-Allgaier in 1960 plaats nemen aan hun eerste bietenrooier van het merk Decov. Deze werden vervaardigd in Veldegem door de gebr. Decloedt.
De eerste aangekochte trekker door Georges in 1963, een Porsche Diesel Master.
In 1964 werd de Decov rooier al weer van de hand gedaan.
En werd er plaats gemaakt voor deze Duitse Rustica RK 1-30 bietenrooier. Deze rooiers werden gemaakt door Heinrich Bleinroth in het Duitse Wunstorf. Ze werden in België geïmporteerd en verdeeld door Max Buyck.
Men moet hier vrij tevreden zijn over geweest want in 1968 zien we nog een tweede Rustica aangekocht worden.
In 1972 zien we de getrokken bietenrooiers plaats maken voor een in België toch wel unieke rooier. Een Italiaanse Barigelli eveneens geïmporteerd en verdeeld door Max Buyck.
De machine werd oorspronkelijk geleverd zonder cabine, maar voor het Belgische klimaat was een cabine eerder een must en zo voorzag Max Buyck dan ook een cabine hierop.
De machine in volle actie ten huize landbouwer Hendrik Crombez.
Het knappe concept van de zelfrijdende Barigelli voldeed misschien in de lichte grond in Italië. Maar voor de zwaardere Belgische grond was deze machine te licht gebouwd. Waardoor dit niet tot een groot succes leide.
Hierdoor zien we in 1973 opnieuw een getrokken bietenrooier verschijnen ten huize Brusselle. Dit maal werd er voor Duitse degelijkheid gekozen van het merk Stoll.
Vrouwen aan de macht! Zijn dochters Ann, Hilde en Mieke namen het stuur over.
Een van de hoofdactiviteiten was destijds het zaaien van bieten met deze 8-rij zaaimachine voorzien van rijbesproeiing.
Een imposante Deutz, de hoofdtrekker van het bedrijf begin jaren 80′
Het trekkerpark netjes op gesteld met in de hef twee bieten zaaimachines, een graan zaaimachine en een schaaf.
Een nieuwe aanwinst in 1981 , een Same Trident 130. Deze kon onmiddelijk zijn kunnen demonstreren aan hun graan zaaimachine.
Hun Same Trident 130 met een blinkende carrosserie , maakte in 1982 zijn opwachting in Pittem op de stoet van Zotte Maandag.
Hun Same Drago werd onder meer in 1982 ingezet voor het zaaien van witloof op ruggen.
In 1982 zien we de Same Drago ook aan het werk met hun graan zaaimachine.
Medio jaren 80′ is men van start gegaan met het plukken van bonen, dit met een Ploeger bonendorser.
Het bonen plukken gebeurde in opdracht van het Mechelse conservenbedrijf Marie Thumas. Deze fabriek werd in 1980 overgenomen door het Franse Bonduelle, de merknaam Marie Thumas verdween dan volledig begin 21ste eeuw.
In 1987 zien we een Same Explorer 75 in de weer met het open trekken van de grond.
In 1987 traden hun dochter Mieke en hun schoonzoon Dries Defour in het huwelijksbootje.
Zo zien we loonbedrijf Defour ontstaan die in het begin nauw samen werkte met het bedrijf van Georges om uiteindelijk tot de overname te leiden.
In 1990 zien we dan ook het Same rood verdwijnen en plaats maken voor het rood van Massey Ferguson. Hier zien we de Massey Ferguson 3090 van Dries Defour aan het bieten zaaien op 50, op ruggen.
In 1990 was het loonbedrijf al grotendeels overgenomen door hun dochter Mieke en hun schoonzoon Dries Defour. Zo was er ook al wat meer tijd voor de hobby’s van Georges. Zo kon zijn Massey Ferguson 35 nog eens van stal gehaald worden.
Bieten zaaien in 1990 gebeurde ook met deze Same Explorer 75 en een 6-rij zaaimachine.
Vrij uniek toen was hun meststoffenstrooier in de fronthef die zorgde voor de rijenbemesting. Dit unieke systeem toen was vervaardigd door Georges in samenwerking met de landbouwkundige dienst.
De Same Explorer 75 kon je begin jaren 90′ ook terug vinden tijdens het rooien van ajuin, dit met een Amac LKU uienloofklapper.
In 1991 zien we al twee Ploegers de bonenvelden kaal plukken.
In 1991 zien we ook een deel van de oldtimer collectie van Georges.
Zijn eerste aangekochte trekker mag natuurlijk ook niet aan de collectie ontbreken, een Porsche Diesel Master.
Ook deze Porsche Standaard J behoort tot de collectie van George en onderging een knappe restauratie.
Een mooi pronkstuk in de collectie een Allgaier.