Met dank aan Kurt Dereepere.
Een belangrijk stukje geschiedenis op vlak van landbouwmechanisatie in België heeft André Dereepere op diens naam staan met zijn zaak in het West-Vlaamse Moere nabij Gistel. In 1953 richtte André Dereepere, samen met zijn broer Charles Dereepere een garage op gespecialiseerd in landbouwmechanisatie. De link naar de landbouw was bij deze heren gemakkelijk te vinden, want op de ouderlijke hoeve te Eernegem baatte hun vader een landbouwbedrijf uit.
In 1970 trok Charles Dereepere zich uit de zaak, ondertussen had André ook de vrouw van zijn leven ontmoet in Bekegem. Andrea Decoster volgde dan ook haar man naar de zaak en had er een eigen winkel in ijzerwaren, gasflessen en wasmachines van Miele.
Vanaf de begin jaren uit werden hier Fendt tractoren verkocht, tot de sluiting van de zaak in 2000. In de jaren 70 wist men ook enkele John Deere trekkers te verkopen. Eveneens vanaf 1970 werd men officieel invoerder van Schlüter tractoren, dit tot de stopzetting van het produceren van de trekkers in 1993. De Rolls-Royce onder de tractoren op en top Duitse kwaliteit. Het idee om dit bijzondere merk te gaan invoeren, kwam er na de vraag van een grote landbouwer uit Wallonië die koste wat kost een Schlüter op zijn hoeve wilde. Eveneens had men de Belgische invoerrechten voor Bergmann en Diadem op hun naam staan. Eveneens twee Duitse topmerken. Heel veel van de Diadem achterladers heeft men hier verkocht. Dus ook veel werk om deze laders bij de klanten thuis te brengen, dit deed men echter wel op een bijzondere wijze…
De bak van de lader werd in de koffer geplaatst van hun Mercedes D 200 , de rest van de lader werd op de bagagedragers voorzien van een beugel gelegd. Wat wel een vrij uniek en bijzonder zicht wist op te leveren. Maar op deze manier werden heel wat laders snel en veilig bij de klanten thuis geleverd.
Over de technische kenmerken van Diadem was ook zoon Kurt Dereepere goed op de hoogte. Want hij heeft de unieke kans gekregen om stage te doen in Duitsland bij Diadem. Daar zag hij onder andere de typische Duitse nauwkeurigheid. Om maar een voorbeeld te geven werd er speciaal een hal gebouwd waar men met een werkende strooier door een gang moest rijden. Zowel links als rechts van die gang, ging het vol met kleine bakjes waarin de gestrooide kunstmest werd opgevangen, waardoor men nauwkeurig de machines konden afstellen op de hoeveelheid kunststof mest die men moest strooien.
Ook ploegen van Rabe kon je hier verkrijgen, wat later schakelde men dan over op ploegen van Lemken. Men organiseerde zelfs enkele ploegwedstrijden waarop men dan hun ploegen eveneens konden demonstreren aan de landbouwers.
Tussen alle Duitse merken door ging men ook even vreemd, met de verkoop van de Italiaanse Sovema frezen.
Men was ook een vaste klant op Agribex , met een knappe en grote stand. Dit evenement stond toen nog bekend als de Internationale week van de landbouw. En vond toen nog plaats in Februari om de twee jaren, afwisselend met het autosalon. Vrij uniek was dat hun stand niet alleen werd bemand door André en diens verkopers maar ook door een verkoper vanuit Duitsland die door Schlüter werd afgezonden.
De Internationale week van de landbouw 1970. In de achtergrond zien we vier Schlüter tractoren opgesteld staan. Waaronder links een Schlüter Super E9500TV ernaast nog een Schlüter Super E en derde van links een zeldzame Schlüter E3900 ook bekend onder de naam Super 550S.
De Internationale week van de landbouw 1972.
De Internationale week van de landbouw 1974.
De Internationale week van de landbouw 1978.
De Internationale week van de landbouw 1980.
De Internationale week van de landbouw 1982.
De Internationale week van de landbouw 1984.
De Internationale week van de landbouw 1986. Met op de voorgrond een Schlüter Super E7200V en er achter zien we nog een Schlüter Compact. Ook het gamma van Pflug Müller Köln werd ondertussen te koop aangeboden.
Tenslotte nog een blik op de Internationale week van de landbouw editie 1990.