De Oude Doos

Loonw. Lateur – Escanaffles

Met dank aan Marc Lateur.

Het loonbedrijf Lateur is een welbekende naam in de regio van Escanaffles , Marc Lateur is al reeds de derde generatie die dit bedrijf leid.
Opvallend bij dit bedrijf is, dat dit bedrijf tot twee maal toe niet van vader op zoon is overgegaan maar telkens van vader op schoonzoon.
Net als de meeste loonbedrijven werd het bedrijf opgericht kort na de oorlogsjaren. Eén van de eerste werkzaamheden was dan ook het rond trekken met een dorsmachine van het merk Claeys.

 photo 11.jpg

 photo 12.jpg

Eén van de machines waar alles mee van start ging, de machine nam heel wat plaats er werd dan uiteindelijk over enkele jaren maar besloten deze machine te slopen, de pers (paardenkop) werd echter nog gerecupereerd door een papier en karton handelaar, om oud papier samen te pressen.

 photo 26.jpg

Hier zien we de oprichter van het bedrijf Julien Ledoux trots poseren bij zijn Fordson E27N, dit type is ook wel bekend onder de naam ‘Blauwe Reiger’.
Het bedrijf zou dan wat later worden verder gezet door diens schoonzoon Gerard Delecluse.

 photo 8.jpg

Begin jaren ’60 zien we een Claeys MZ aan het werk, deze werd verbouwd zodat het graan niet meer op de machine zelf moest worden afgetapt in zakken.

 photo 19.jpg

Begin jaren ’60 zien we een Massey Ferguson bieten rooien met een Stoll rooier.

 photo 14.jpg

Toch wel één van de opvallendste trekkers die er op het bedrijf te bespeuren was, is deze Unimog. Halfweg jaren ’60 zien we hem hier aan het werk met een New Holland kleine balen pers, de aandrijving van de kleine balen pers werd voorzien door de opbouw van een extra stationaire motor.

 photo 9.jpg

 photo 10.jpg

Wat later werd de Unimog ook ingezet voor het rooien van bieten, dit met een Stoll rooier. Er werd een bak gebouwd op de Unimog die zijdelings kon kippen om dienst te doen als bunker.
Enig nadeel aan deze combinatie was het feit dat de bediening van de rooischaren moest gebeuren op de rooier zelf, dus was er altijd een tweede man nodig die plaats nam op de rooier.

 photo 13.jpg

 photo 7.jpg

Einde jaren ’60 zien we de Fordson E27N ook nog even plaats nemen voor de New Holland 76 kleine pakkenpers.

 photo 18.jpg

In 1965 zien we de Massey Ferguson 65 met een precisiezaaimachine aan het werk.

 photo 16.jpg

In 1970 nam Marc Lateur de leiding van het bedrijf over van zijn schoonvader.
Begin jaren ’70 zien we ook een Clayson M 140 in het veld, ook wel de ‘Armada’ genoemd. We zien hem hier aan het werk met een maaibord van 4,2 meter breed.

 photo 15.jpg

 photo 23.jpg

In de begin jaren ’70 werd ook hier van start gegaan met het hakselen van maïs, we zien hier een New Holland 1880 de velden intrekken met een Cavero stalmestverspreider achter zich.
Een Ford 5000 en een Massey Ferguson 165 verzorgden het transport van deze maïs.
En de landbouwer, die stond in voor het aanrijden van de put.
Opvallend hier was dat de vrouw des huizes instond voor het manueel richten van de pijp.

 photo 1.jpg

 photo 20.jpg

 photo 2.jpg

 photo 4.jpg

 photo 3.jpg

 photo 22.jpg

 photo 24.jpg

 photo 21.jpg

Van 1970 tot 1974 zien we deze Herriau AM 6 zelfrijder aan het werk om bieten te rooien.

De Herriau AM 6 werd destijds aan de man bracht onder de slogan ‘kwaliteit + snelheid = efficiency’. Voor die snelheid te verzekeren is een 117 pk sterke Perkins diesel 6372 motor in de machine geplaatst als kloppend hart.

 photo 17.jpg

Een Ford 5000 volgde op de voet met een Herriau lader om de bieten op te laden.

 

 photo 5.jpg

Niets ging aan het oog van de chauffeur verloren, ook loslopend wild niet…

 photo 6.jpg

Midden jaren ’70 zien we de Massey Ferguson samen verschijnen met een New Holland kleine balen pers.

 photo 25.jpg