Met dank aan Gilbert Mortier.
De machinehandel van de familie Mortier ( beter bekend als Mortier-Agri ) is al reeds jaren een begrip in Gistel en ver daar buiten, tot over de landsgrenzen heen. Gilbert Mortier zijn carrière startte echter doodgewoon als landbouwer in 1969 op hun hoeve te Oudenburg.
Eén van de eerste tractoren op de hoeve was een Ford 5000 die er al sedert de begin jaren er aan de slag was. Een krachtige trekker, maar als je de verkeerde handelingen ermee uitvoerde kon het al snel misgaan. Dat ondervond ook een medewerker van Gilbert die niet echt ervaring had met het besturen van een trekker met de volgende drieste gevolgen. Hoe spectaculair het ongeval er ook uitzag, kwam de chauffeur er gelukkig enkel met de schrik van zijn leven er van af. Met behulp van een kipper werd de trekker uiteindelijk dan weer op zijn vier wielen terug geplaatst.
Men geloofde ten huize Mortier echter sterk in de vooruitgang en volgden de evolutie van het toen beschikbare landbouwmaterieel op de voet op. Men besloot dan in 1975 ook deze krachtpatser aan te schaffen een Ford County. Een krachtiger trekker, vraagt ook om aangepast materiaal. Men kocht toen eveneens een 3-schaar Baeke ploeg.
Echter iedere krachtpatser is klein te krijgen, de Ford County moest in Mei 1975 de activiteiten staken toen deze kwam vast te zitten op een drassige plaats in het veld. Om zo’n zware trekker weer los te krijgen heb je natuurlijk ook aangepast materieel nodig. Dit was er toen nog niet beschikbaar bij de meeste landbouwers, maar vele kleintjes maken immers een grote…
Naburige landbouwers kwamen ter hulp snellen en met verenigde krachten van zo’n zes trekkers kreeg men de County weer op het droge.
Naast de activiteiten als landbouwer, kwam de handel in landbouwmachines ook stilaan op hang. Eerst spitste men toe op de nationale markt, maar al snel werd er ook gekeken naar de Franse markt.
Men kon in der tijd ook een John Deere 7020 op de kop tikken en besloot om deze krachtpatser op hun eigen hoeve in te zetten.
‘Time is money’ , dit is ook niet anders op de hoeve Mortier. Het intensieve en tijdrovende werk van kleine balen laden moest anders kunnen. En dat kon ook, dankzij de aankoop van een New Holland Stackliner 1033 om de balen automatisch te verzamelen. Het laden ging zo aan een ijltempo vooruit, mede dankzij de Ford 4600 die hiervoor werd ingezet.
Groot, groter, grootst. Als je denkt dat de John Deere 7020 al een imposante trekker was, dan zul je dit zeker vinden van deze John Deere 8430. Deze mastodont was toch wel een meer dan waardige opvolger voor hun John Deere 7020. Vind je niet?
In 1985 vond de eerste Agro-Markt plaats te Gistel, deze gezellige 2-jaarlijkse landbouwbeurs vierde in 2015 reeds hun 30ste verjaardag. De laatste jaren is Franky Annys en zijn team de aandrijvende motor van dit gebeuren. In de begin jaren stond Gilbert Mortier mee aan de wieg van dit evenement . Hij kon dan natuurlijk met zijn machinehandel niet ontbreken op deze beurs en dit met een indrukwekkende stand!
De machinehandel floreerde door de jaren heen. Noem een iconische trekker van eender welk merk en hij moet wel ooit verhandeld geweest zijn door de machinehandel van Mortier.
Hieronder een klein overzicht van enkele iconische trekkers die men door de jaren heen verhandelt heeft. Deze trekkers vonden ondertussen niet enkel hun weg via ons eigen land en Frankrijk, maar ondertussen ook via Turkije, Marokko en Duitsland.
De exportmarkt boomde en hun hoeve in Oudenburg werd dan ook te klein. In 1989 werd dan ook uitgekeken om een volledig nieuwe vestiging te bouwen in Gistel net naast de afrit van de E40. De site bood vele mogelijkheden en groeikansen en bood zo de kans om nog een groter gamma aan tweedehands tractoren en maaidorsers op te bouwen.
Einde jaren ’80 had men eveneens een knappe maaidorsers vloot opgebouwd om hun eigen graangewassen te oogsten. Maar liefst drie New Holland maaidorsers uit de 8000 serie en een Claas Dominator 96 klaarden hier de klus.
De familie Mortier was en is een hard werkende familie , maar de boog kon niet altijd gespannen staan. We sluiten deze reeks dan ook af met een zicht op hoe men onder meer werk en ontspanning wist samen te brengen. Men legde zich toe op de lokale pikdorsercross wedstrijden. Men was dan ook verschillende jaren aan de start te vinden van de wel gekende pikdorsercross te Izenberghe. Als ook de wedstrijd van de hoevefeesten te Middelkerke in 1997 was één van de wedstrijden die men bijwoonde. Hun Clayson 1550 was een geduchte tegenstander voor velen en behaalde heel wat overwinningen. Deze machine was een echte krachtpatser tussen de kleinere vaak gebruikte Clayson M 135 dorsers.