Met dank aan André Boydens.
In deze klein maar fijne reeks, kijken we even achterom in de geschiedenis van landbouwersfamilie Boydens uit Oostende.
Volgende foto’s dateren van begin jaren 70, men was hier voor die tijd al vrij sterk gemechaniseerd als landbouwer. Onder meer het aardappelen rooien deed men volledig met eigen materiaal. We zien hiervoor een Porsche Standard T 217 van zo’n 20 pk gebruikt worden aan een Hagedorn Wisent SRL aardappelen rooier. Dit klein maar dapper trekkertje werd aangekocht in 1963 via de firma Max Buyck uit Anzegem, eveneens de rooier werd hier aangekocht.
De Hagedorn Wisent SRL rooier was nog een opzakker voorzien van een platform waarop men kon zakken en korven vullen tot zo’n 500 kg. Je kon met deze machine gemiddeld een rendement behalen van zo’n één hectare per dag. Verder was er ook de mogelijkheid om met deze machine bieten te gaan rooien door het vervangen van de rooischaar tegen een stuurinrichting voor bieten. Wat ervoor zorgde dat dit destijds een ideale rooier was voor kleine -en middelgrote bedrijven.
Een tweede Porsche Standard T 217 waarvan we op de achtergrond een glimp zien, zorgde voor de afvoer van de gerooide aardappelen in zakken op een platte wagen. Dit trekkertje kan je trouwens nog steeds in het echt bewonderen. Want deze werd weer helemaal opgeknapt en op punt gezet door dhr. Luc Weyne , voorzitter van de oldtimerclub : ‘De Zwartrokers Van Toen’
Het landbouwbedrijf was gelegen vlak naast het domein van Prins Karel van België, wat nu beter bekend staat als het domein Raversyde. Op volgende foto’s zien we een glimp van de bunkers van dit domein, als ook de bunker die werd ingenomen door bar La Muise Dancing. Letterlijk vertaald naar het nederlands : bar van de miserie, armoede. Deze voormalige bunker uit de tweede Wereldoorlog deed in de oorlog immers dienst voor het Rode Kruis, vandaar deze wel toepasselijke naam. De discotheek kende echter maar een korte levensduur het opende omtrent 1965 en sloot alweer zijn deuren in 1971. Deze discotheek lag toen vrij afgelegen en moest gebruik maken van een landelijke toegangsweg van de lokale landbouwers. Door het vele verkeer werd deze weg helemaal aan stukken gereden, waardoor de landbouwers vaak uit woede de weg blokkeerden met hun landbouwvoertuigen.
Verder op de foto zien we ook Jors Boydens aan het werk met een Irus motoculteur ze hadden er hier maar liefst drie van. Men had al reeds enkele jaren gewerkt met een Agria motoculteur maar op een gegeven dag stond er een verkoper van de firma Jacobs uit Moorsel voor de deur om hen een demonstratie te geven met een Irus motoculteur, de machine beviel hen blijkbaar uitermate en zo volgden er nog twee van deze dergelijke machines.
Ook diens zoon André Boydens trok met deze motoculteurs aan het werk. Jors Boydens had het landbouwbedrijf overgenomen van zijn vader en zette het tot zijn dood in 1982 verder. Nadien blijf André nog enkele jaren verder boeren voor de hobby maar ondertussen blijft er van het landbouwbedrijf helaas niks meer over, het is moeten wijken voor een archeologische site en is ondertussen nu een groenzone geworden.